LozanovЛекарят на националния отбор по лека атлетика д-р Ангел Лозанов за положителната проба на Габриела Петрова, проблемите с мелдония и допинга в световен мащаб.

- Д-р Лозанов, казусът с мелдония поставя много въпроси. Сгреши ли WADA, като го забрани, без да има ясни резултати за колко време веществото се изчиства от организма?

- WADA направи много голяма грешка, защото мониторингът беше няколко месеца, а след като от 1 януари 2016 г. стана забранен, поголовно през януари и февруари излязоха положителни проби. Бяха 130, сигурно са и повече вече. Тяхно задължение е да изследват въздействието на веществото върху организма, дали има стимулиращ ефект и колко време остава в организма следа от него. Мелдоният произлиза от Русия, но не е вярно, че само източноевропейски спортисти го ползват. Вече има изявления на американски, германски спортисти, които са го взимали. Виждал съм в аптека в Германия ампуларната формула на "Милдронат". Целият случай е политически скандал.

- Какви са свойствата на това вещество и какво дава на спортистите?

- Мелдоният е кардиотоник. Той е създаден за подобряване и за работа в кардиологията - при сърдечна слабост, при сърдечен инфаркт, при мускулна слабост, при слединсултно състояние. Подобрява също оросяването. Мелдоният е един модулатор на предшественика на карнитина. Карнитинът е една обикновена аминокиселина, която разгражда излишните мастни киселини и ги превръща в енергия, подобрява достъпа на кислород на клетки, които имат нужда. Много е чудно как може десет години нормално да се използва и сега изведнъж за два дни да го вкарат в списъка. Слагат го в списъка на хормоните. Никакъв хормон не е това...

- Проблемите, които изброихте, звучат много сериозно. Защо тогава активен спортист като Габриела Петрова трябва да използва мелдоний?

- В класификацията на препарата е записано, че се използва при умствена и физическа преумора. Когато даден състезател като нея след световното в Пекин и след поредица състезания в Диамантената лига - от пътуванията, от стреса и пренапрежението, от физическото усилие - идва във възстановителен лагер в края на сезона, ние даваме няколко препарата, помагащи за възстановяване и оросяване. Климатолечение, балнолечение, препарати за оросяване помагат за възстановяването за един месец и започваме следващия сезон. Това беше причината да взема.

- Кога посъветвахте Габриела Петрова и екипа ѝ и вие ли я насочихте към мелдония?

- През септември. Вярвам, че са го употребявали 20 дни, колкото препоръчва самият производител за възстановяване. Самия препарат те са си го набавили от чужбина и ме попитаха дали могат да го ползват. Казах, че е под наблюдение, но не е забранен. В края на октомври вече беше обявено, че ще бъде забранен. Според фармакодинамиката на производителя има 48 часа активно действие до към петия-шестия ден. Но не казват колко време разградните процеси остават в организма. И от всички хванати една-единствена Мария Шарапова е признала, че го е взела след 1 януари. Аз силно се съмнявам - тя има щаб от двама лекари, двама психолози, двама кинезитерапевти и един масажист. Не може те да не знаят, че веществото е забранено - тук става въпрос за милиони. Има два въпроса - или е била под чадър и са ѝ отрязали чадърчето, или не е взимала препарата, но той е останал по-дълго в организма ѝ. А WADA има метод на провокиране на спортистите - като се позитивира даден препарат, обаждат се на самия спортист - не на федерацията, не на щаба, а на самия състезател - и казват: "Ако си признаете - две години наказание, ако не си признаете - четири години." Така провокират спортистите да си признаят и невъзможното.

- Има ли други спортисти, на които да сте препоръчали да ползват мелдоний?

- Има, да. Но това е лекарска тайна, за да не ги натопя да им правят проби. Има от други спортове. От атлетиката са много малко, защото имаме малко елитни спортисти. Десетина-петнадесет души, но за миналата година. Сега вече никой не смее да пипа. Сигурен съм, че Габи след октомври не е взимала, защото е много дисциплинирана.

- Каква е ролята на лекаря в този процес и къде се създават противоречията с правилата в стремежа за успех и бързо възстановяване?

- Състезателите във всички спортове в борбата си за все по-добри резултати не могат без възстановителни средства. Това е ролята на спортния медик - той застава между треньора и състезателя, защото треньорът се стреми да го натоварва непрекъснато. Ако може, по 20 часа да тренира на денонощие. А лекарят следи функционалното състояние и нуждите на организма. Има непрекъснат процес на увеличаване на натоварванията и подобряване на добавките. Тук е ролята на WADA да спре препарати, които имат много тонизиращ ефект. Но те вече не гледат състоянието на организма, не защитават спортиста, а защитават бизнеса в спорта. Постепенно след 90-те години WADA започна да употребява много голямо количество от олимпийските средства и направи стройна система за извънсъстезателен контрол. Първо вкараха кортикостероидите в списъка - това са лечебни препарати, с които активно лекуваме много заболявания - не само при спортистите. Допреди няколко години бяха забранени в състезателен период, защото са и леки стимуланти, а сега са забранени изобщо. Така вече една голяма група медикаменти сме изхвърлили от употреба. Могат да се правят изключения, но те минават през комисия, отново под контрола на WADA. Беше нашумял въпросът преди години за тези бета блокери, които ползват всички астматици, и се оказа, че повече от половината западни състезатели, носители на медали от големи състезания, употребяват тези препарати. Те подобряват аерацията в белите дробове и изобщо оросяването.

- В цялата тази картина къде е мястото на сладките картофи, които яде Юсейн Болт?

- Той яде сладки картофи и е много добър от дете... Сега ще ви кажа. Две фирми са екстрахирали вещество от сладките картофи - диосгенин, който е в употреба от преди десетина години. Това е фитопродукт, който подобрява тонуса и силата на скелетната мускулатура. Той има анаболизиращ ефект, което не е мръсна дума. Анаболизация имат много аминокиселини, които нормално се срещат в храната. Но аминокиселините, концентрирани в таблетки, дават по-добра мощ и правят релеф на мускулатурата. Диосгенинът е препарат, който и други състезатели взимат, но не са световни шампиони. Тук идва ролята на WADA - да си избере един артист, да му направи чадър, той да прави каквото си иска с веществата и да постига резултати. Това беше случаят с Мариън Джоунс. Тя беше глезеното дете на BALCO - фармацевтичен концерн, който правеше добавки само за определени хора. Тя беше и рекламно лице, защото те произвеждат и хранителни добавки за фитнесите, а в САЩ фитнес промишлеността заема много голям дял. Дали нещо забрави или какво, но само за месец я натопиха.

- Какви са реалните човешки възможности в атлетиката без хранителните добавки?

- Ще дам пример със скока на височина. Докато не бяха измислени тонизиращи препарати и докато не бяха подобрени техниките в движението, разбира се, човешките възможности за жена бяха 2 метра, а за мъж - 2.15 метра. Вече единият рекорд е 2.09 м, а другият е 2.45 м. Не казвам, че те са постигнати с допинг, но с възстановителни средства и подобряване на технологията. В човешкия мускул има резерви. В природата има мравка, която носи сто пъти тежестта на теглото си. Защо човек да не постигне резултат, много по-добър от този, който е в момента?

- Как се отразява употребата на всякакви добавки и вещества на човешкия организъм и какви са последиците за спортистите в дългосрочен план?

- Ако не е под контрола на медицината, наистина се получават увреждания, които са резултат на прекалени дози възстановителни средства и стимуланти. Има бивши спортисти със сърдечни заболявания, ставни заболявания, хронични...

- Това ли е цената на професионалния спорт?

- Да. Съсипиздраве. Който е неразумен и който се хвърля... Защото победата е сладка. Стремежът на всеки спортист е да е на върха, да бъде уважаван, да развее знамето. Това е гъделът, който го кара да пренебрегва здравето си, за да постига успеха. Всички случаи с доказана употреба на тежки препарати са вследствие на големия стремеж, на спортната злоба в дадения спортист да е над другите.

- Как стои въпросът с добавките при децата?

- Това е много деликатен проблем. Именно ролята на WADA и националните агенции е да контролират подрастващите спортисти, а те започват от държавните първенства на големите. Забелязвам, залитат някои родители, които идват при мен и казват: "Дай да му дадем нещо, той много добре играе тенис, да напредне, да стане Григор Димитров." Чакай малко, не става така. Това е твоето дете. Защо трябва да го тровиш като е още малък - на 12-14 години. Но се стремим да стопираме и да обясняваме, да назначаваме препарати, които наистина помагат на подрастващия организъм. Като стимулиращи растежа на хрущяла, защото, като ги натоварят с щанги, те съсипват коленете и кръста.

- Има ли край на ефекта на "бронежилетката" в допинга - непрекъснато се правят нови, по-здрави жителки, а веднага след това се измисля и по-силен куршум?

- Това е борбата на котката и мишката. Фармацевтичните фирми произвеждат все нови и нови препарати, а антидопинговата агенция се стреми да ги залови и затова и понякога бърка "вреден - невреден". Това е безкраен процес. Ще има нови препарати, имат вече и генен допинг, който правят САЩ, Русия и Китай. Сред забранените методи вече влизат генно модифицирани клетки. Но как ще го хванат? Той ще работи десет години и тези, които го ползват, ще са много над другите. И така бронежилетката ще бъде пробиваема непрекъснато. / „Капитал”