MinisturПрезидентът на Република България Росен Плевнелиев назначи Марин Райков за служебен премиер. Това стана ясно от официалното изявление на държавния глава.

Марин Райков е заместник-министър на външните работи по време на управлението на Иван Костов. До 2010 г. е заместник-външен министър в кабинета "Борисов", след което е изпратен посланик на страната ни във Франция. Той ще бъде и външен министър.

"Ще има специален министър, отговарящ за електронното правителство. хората и бизнесът да не висят по гишетата. Служебото правителство ще работи за повече прозрачност и граждански контрол, за демократични избори", заяви държавният глава.

Възпитаникът на Харвардския университет Асен Василев поема икономиката като вицепремиер и министър в служебното правителство. Асен Василев е съосновател на Everbread, компанията, която разработи собствена търсачка за самолетни билети (Haystack). Освен бизнес консултирането, Асен се е занимавал с преподаване, с икономическа политика и консултиране на правителството, включително и консултиране на Европейската Комисия за пътническата политика.

Министерство на вътрешните работи - Петя Първанова - директор на дирекция "Международно сътрудничество". Води голяма част от кореспонденцията на МВР с Брюксел. Подготвя документите за заседанията на Комисията по правосъдие и вътрешен ред в столицата на Европа.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството - Екатерина Захариева

Министерство на правосъдието - Драгомир Йорданов - директор на Националния институт за правосъдието през последните 2 години. Съдия в Софийския районен съд. Една година е работил като съдия по наказателни дела в Косово - бил е участник в мисия на ЕС за върховенството на закона в Косово EULEX.

Министерство на финансите - Калин Христов - член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление "Емисионно" от 23 октомври 2009 г. Председател на УС на Българската макроикономическа асоциация и член на УС на Института за пазарна икономика.

Министерство на труда и социалната политика - Деяна Костадинова - секретар на президента по социалните въпроси. От 2009 до 2011 г. е в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов като съветник по социални политики. От юни 2011 г. до влизането в Президентството е зам.-министър на труда и социалната политика.

Министерство на здравеопазването - проф. д-р Николай Петров - директор на реанимацията на ВМА. Носител на най-високото признание "Лекар на годината" заради помощта му покрай кървавия атентат на летище "Сарафово". Началник катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на ВМА и зам.-директор по лечебната дейност на академията.

Министерство на физическото възпитание и спорта - Петър Стойчев

Министерство на културата - Владимир Пенев - "Нали играе доброто ченге в "Под прикритие", затова мислех да бъде вътрешен министър, но ще се справи по-добре в културата", заяви Плевнелиев.

Последна промяна (Вторник, 12 Март 2013 16:40)