hram_sv_petka_slivenДейности по облагородяване на пространството около новостроящата се църква „Света Петка“ до парк „Юнак“ започва Сливенска община.  Началото бе дадено днес с водосвет, символична първа копка и подписване на Акт 2 за откриване на строителната площадка.

„Надяваме се да превърнем пространството в едно привлекателно място за нашите жители и гости. Дълго чакан момент е откриването на новия храм, който се намира срещу най-големия квартал на Сливен – „Дружба“. В разговорите ни с отец Йоан планираме официално църквата да отвори врати на Петковден“, заяви кметът Стефан Радев.

Проектът за благоустрояване на Община Сливен предвижда полагане на около 1 дка пътна настилка около храма, автоматична поливна система, озеленяване и осветление. Той е на стойност около 330 хил. лв. и включва още обособяване на паркоместа и рампи за достъп на хора с увреждания и монтаж на камери за видеонаблюдение. Общината предвижда и укрепване на хълмовата част, където се намира църквата.

Сливенският градоначалник допълни, че инвестициите в района и осигуряването на достъпна среда за жителите ще продължат и занапред. В тази връзка той припомни, че в края на март т.г. бе изградена изцяло нова улица през парк „Юнак“, която свързва бул. „Стефан Стамболов“ с кръговото движение на бул. „Георги Данчев“.

Градежът на храма започна през 2008 г. Той ще бъде с разгърната застроена площ от 807 кв.м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. Проектът е изработен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в архитектурен факултет, катедра „Градоустройство“ в УАСГ - София.