Велко КъневАктьорът Велко Кънев, художникът Тодор Терзиев, писателят д-р Андон Бояджиев и дългогодишният заместник-кметът на унгарския град Печ д-р Йеньо Уйвари са носители на званието „Почетен гражданин на Сливен" за 2010 г. На тържествената сесия по повод празника на Сливен - Димитровден четиримата получиха от кмета на общината Йордан Лечков почетен знак с лента в цветове на знамето на град Сливен, значка, диплом и карта на почетния гражданин.

Унгарецът получи приза за изключителните му заслуги за развитието и утвърждаването на Сливен като модерен европейски град. Д-р Антон Бояджиев е отличен по повод неговото изследване на миналото и настоящето на Сливен и приносът му към историко-крайеведческата литература, проследяващ важни фрагменти от нашия град, както и по повод неговата 85 годишнина. Художникът и директор на художествената гимназия в Сливен, Тодор Терзиев получи званието „Почетен гражданин” за постигнати високи художествени резултати в областта на изкуството.  Той има значителен принос за духовното развитие на Сливен и Сливенския край. Четвъртото отличие е за Велко Кънев - творец, с принос за развитието на град Сливен в областта на театралното изкуство.

Временната комисия по символика е предложила на кмета Йордан Лечков да удостои със значка за съществен принос в развитието на общината Радка Кусева. От 1971 г. до момента тя е артист-оркестрант в Симфоничен оркестър – Сливен. От 2001 г. е преподавател по цигулка в Школа по изкуствата "Млади виртуози". Почетен знак получи и председателят на Клуба на културните дейци в Сливен Желяз Кондев. На тържествената сесия на Общинския съвет присъстваха Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий, депутати от 21 МИР – Сливен, областният управител Марин Кавръков, кметът Йордан Лечков, заместник-кметове, секретарят на Община Сливен Петя Руменова, общински съветници и др.

Официалното връчване на наградите на Община Сливен е тази вечер от 18.00 часа в Драматичен театър „Стефан Киров”.Общоградското веселие с участието на Теди Кацарова и Силвия Кацарова ще започне в 19.30 часа на открита сцена на площад "Хаджи Димитър". В 20.00 часа на площада са празничните илюминации.