Boris_GEORGIEV_21България ще бъде представена от 18 джудисти, между тях и двама сливналии, на Eвропейското първенство за мъже и жени в столичната зала „Арена Армеец“. Проявата е от 29-ти април до 1-ви май, а страната ни за първи път ще бъде домакин.

Призьорите от международни състезания Божидар Темелков (66) от СА "Биоком” (Сливен) и  Борис Георгиев (100) от СК "Хаджи Димитър" (Сливен) са сред избраниците за престижния форум.

Ивелина Илиева се връща на татамито след дълга пауза. Най-добрата ни състезателка обяви, че прекратява кариера след олимпиадата Токио 2020, но след това размисли. Участието й бе под въпрос, тъй като с прекратяване на кариерата тя бе извадена от списъка на Световната антидопингова агенция (ВАДА), но в навечерието на шампионата правата й ще са възстановени.

Илиева ще стартира в своята категория до 57 кг, в която има сребро от Евро 2016 и пето място световното в Токио през 2019-а.

Дебют за България на голямо първенство ще направи французойката с наш паспорт Амели Гиюр, която ще стартира в категория до 52 кг.

Шампионатът ще бъде първо сериозно изпитание след игрите Токио 2020 за олимпийците и двукратни европейски вицешампиони Янислав Герчев (60) Ивайло Иванов (90).

На татамито ще излязат още Анастасия Балабан, Денислав Иванов (66),  Марк Христов (73.

В треньорския щаб на селекционера Георги Георгиев са включени петима треньори – Красимир Христов, Ганчо Дойков, Свилен Скерлев, Атанас Герчев и сливналията Стоян Велев.

У нас пристигат 363 състезатели от 40 държави.

Срещите са от петък до неделя. Стартът е от 9.30 часа.