shah_1.mКотел ще бъде домакин за първи път на международен шахматен фестивал. Проявата ще се проведе на 1 юли и е под егидата на кмета на общината Коста Каранашев. Партньор е Шахматен клуб „Марица-изток“ Раднево. Турнирът е валиден за FIDE ELO по класически шахмат.

Участие от 1-ви  до 5-ти юли са заявили 130 състезатели от Азербайджан, Грузия, Гърция, Унгария, Турция, Украйна, САЩ  и България.

Надпреварата ще се проведе в спортната зала на СУ „Георги Стойков Раковски“, с  адрес: ул. „Атанас Белопахов - учител“ №1.
Право на участие имат всички шахматисти, заплатили турнирна такса. Жителите на Община Котел са освободени от такса за участие.

Регламентът за участие в шахмат фестивала включва 9 кръга. За първото място са предвидени 2000 лева. Ще има и награди за класиралите се от първо до четиринадесето място, както и специални награди за най-добре класирали се сред местните състезатели, сеньори над 60 години, жени, състезатели с международен рейтинг: от 1751 до 2000, от 1401 до 1750, от 1401 до 1750, деца до 14 години и юноши или девойки до 18 години. Призьорите във възрастовите групи до 8, 10 и 12 години ще получат медали!

В рамките на фестивала /на 2 юли и на 4 юли/ ще се проведат и два блиц турнира – 3+2 и „гилотина“.

През свободните от игра часове участниците в международния шахмат фестивал ще посетят културни и исторически забележителности в Котел и в други селища от общината.