45_g_djudo_Sliven45 години от началото на организираните тренировки по джудо в Сливен бяха отбелязани на среща на бивши джудисти, треньори и съмишленици. Срещата беше организирана от Спортен Клуб „Джудо ветерани и приятели“ – Сливен.

Към гостите и организаторитеприветствие отправи кметът Стефан Радев.

„Събитието днес е признание към всички вас за усилията, които сте полагали, за да популяризирате джудото сред хиляди млади хора и той е станал любим спорт на поколения сливналии. Община Сливен ще продължи да оказва своята подкрепа за различните видове спорт в името на децата, които изграждат характер, стават по-здрави, учат се на дисциплина и усвояват ценни качества, нужни за реализацията им в живота“, каза Радев.

Той връчи плакети за принос в развитието на джудото в Сливен на треньорите от спортните клубове:

Костадин Калоферов - първи треньор по джудо в Сливен

Георги Панев - треньор на обществени начала и бивш председател на АСК "Джудо"- Сливен, който в момента е почетен председател на клуба

Борис Божков - бивш треньор в АСК "Джудо" - Сливен

Петър Вучков - треньор в АСК "Джудо", Спортно училище "Д. Рохов"

Стефан Христов - треньор на обществени начала в АСК "Джудо"

Веселин Вълев - треньор на обществени начала в АСК "Джудо"

Тодор Марчев - треньор Тополчане

Георги Велев - бивш треньор в АСК "Джудо", старши треньор в клуб Х.Димитър"

Стоян Велев - треньор в клуб "Х. Димитър"

Живко Мъндев - треньор в клуб "Х. Димитър"

Божидар Темелков - треньор в Спортна академия "Биоком"

Стоян Димитров - треньор в Спортна академия "Биоком"

Мартин Иванов - треньор в Спортна академия "Биоком"

Председателят на СК "Джудо ветерани и приятели" - Кирил Кирчев, връчи награди за принос в развитието на джудото в Сливен на Живка Енева - вицеевропейски шампион от 1987 г. за девойки и на Борис Георгиев - второ място в Гранд шлем в Ташкент през 2021 г., шампион на европейско и световно първенства за полицаи

Георги Панев благодари на кмета и Общината за подкрепата, която оказват на спорта и поддържат спортите бази в Сливен. Той представи историята на джудото в града през годините и припомни основното мото на този спорт:

"Върви по ясно определен път и не се възгордявай от победата. Не убивай от загубата. Бъди предпазлив, когато е спокойно и не се страхувай, когато те заплашва опасност" .

Поздравителен адрес към организаторите и участниците в срещата изпрати председателят на Общинския съвет Димитър Митев.

През годините хиляди деца в Сливен тренират джудо и участват в национални и международни първенства, като завоюват призови места за спортните клубове по джудо - АСК „Джудо и Джуджуцу“ – Сливен, СК по джудо „Хаджи Димитър 2006“ – Сливен, Спортна академия по Джудо „Биоком“ и Спортен клуб по джудо – Тополчане. С постиженията си на международното татами те прославят Сливен България.