zimna_universiada_bgБългария ще има представители в четири спорта на Зимната универсиада, която ще се проведе от 12 до 22 януари в Лейк Плесид (САЩ).
„Зимните спортове разполагат с един много кратък сезон. Техните приоритети са участие в световни и европейски първенства, световни купи и участието на най-добрите ни спортисти в универсиадите е много трудно. Хубаво е, че разполагаме с най-добрата ни фигуристка Александра Фейгин. С нея свързваме най-големите си надежди за нещо, което можем да наречем престижно. В последните години и Летните и Зимните Универсиади са състезания с много висок ранг, с национално представителство, с внасяне на националните флагове. В надпреварата ще се включи и нашата представителка в алпийските ски на Зимните олимпийски игри в Пекин Ева Вукадинова. За съжаление от шорттрека не можаха да изпратят най-добрите си състезатели, защото имат европейско първенство. В сноуборда Симеон Митрев е може би най-добрият състезател в страната. При него проблемите са свързани с подготовката и липсата на сняг. Лари Луполоувър вече е в САЩ. Той се подготвя в Ню Йорк, защото има подходящи условия“, сподели за БНР доц. Петър Зографов, ръководител на българската делегация.

Състав на българската делегация:

шорттрек - Любомир Калчев с треньор Юли Ангелов

фигурно пързаляне - Александра Фейгин и Лари Луполоувър с треньор Найден Боричев

сноуборд - Симеон Митрев с треньор Петър Гьошарков

ски алпийски дисциплини - Ева Вукадинова с треньор Марина Терзийска

Надпреварата се организират от Международната университетска спортна федерация, на принципа на олимпийските игри и също като тях бива лятна и зимна. Досега България е била домакин на 4 такива Универсиади – 2 летни през 1961 и 1977 година и на 2 зимни през 1983 и 1989 година с домакин София.

Програмата на тазгодишното издание на Световните зимни студентски игри от 12 до 22 януари от включва състезания в 12 спорта – ски (алпийски дисциплини, свободен стил и свободни ски), северна комбинация, сноуборд, биатлон, ски бягане, ски скокове, кърлинг, фигурно пързаляне, хокей на лед, шорттрек и бързо пързаляне с кънки.
За отличията ще се борят над 1600 спортисти от 45 държави.