Mihail_JelevОбщински съвет Сливен ще даде съгласие на редовното си заседание за поставяне на паметна плоча на заслужилия майстор на спорта Михаил Желев. Предложението е във връзка с 80 години от рождението на бившия атлет. Плочата ще бъде поставена във фоайето на покритата лекоатлетическа писта в Сливен.

Желев почина на 77 години след кратко боледуване. След смъртта му клубът по лека атлетика в Сливен носи неговото име.

Чуйте na - https://darik.bg/postavat-pametna-plocha-na-mihail-zelev-v-zalata-po-leka-atletika-v-sliven


Михаил Желев е роден на 15 юли 1943 година в град Сливен. Той е  лекоатлет със значителен принос за успехите на спортистите от страната и общината в средните и дългите разстояния и кросовите бягания. Състезава се в дисциплината 3000метра стипълчейз . Най-големият му успех е спечелването на Европейската титла с време 8 минути и 25 секунди през 1969 год . Резултат, който не е подобрен следващите 45 години. През същата година е избран за спортист на годината на България и е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен“

Участва два пъти в Олимпийски игри. На игрите в Мексико през 1968 год . се класира на 6-то място и носи първите олимпийски точки от лека атлетика за страната. Михаил Желев е единствения българин носител на наградата „Златен шпайк“ за най-добър лекоатлет на Европа.

Сесията ще се проведе утре, 23 февруари, в зала "Май". В дневния ред са включени за разглеждане 39 предложения, както и две допълнителни.