nasar_23Карлос Насар спечели златен медал в категория до 89 килограма при мъжете на Европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван.
Той събра двубой от 395 килограма, с който направи световен рекорд.
До момента върховото постижение в категорията бе 392 килограма на италианеца Антонино Пицолато.

Насар направи пет успешни опита в състезанието. Той постигна 174 килограма в изхвърлянето и 221 килограма в изтласкването. Постижението му в първото движение бе световен рекорд за юноши, но му стигна само за сребърен медал, тъй като арменецът Андраник Карапетян изравни европейския рекорд със 178 килограма.

В изтласкването Насар бе без конкуренция. Той направи само два опита - на 205 килограма, с който си гарантира златото, и на 221 килограма, с който постави световния рекорд в двубоя и подобри с килограм собствения си световен рекорд в движението от Световното първенство в Богота през миналата година.

В класирането по медали България се изкачи на трето място с две златни отличия - на Насар и Ангел Русев (до 55 килограма) и едно бронзово на Иван Димов (до 61 килограма). По-напред са само тимовете на Румъния (3 златни, 1 сребърен, 1 бронзов) и Турция (2 златни, 1 сребърен, 1 бронзов).