viber__2023-04-28_08-48-51-851„Хайдушка среща“, която включва юнашки игри и опит за рекорд за най-бързо изкачване на „Хайдушката пътека“ ще се проведат на 6 май.
Осмото издание на спортната надпревара включва изкачване с мях с вино и скоростно изкачване за рекордно време на пътеката.

Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода  Хаджи Димитър – 10 май.

През 2015 г. Фондация „Стария бряст“ постави началото на провеждането на официално състезание с лицензирани съдии.  То се организира всяка година на територията на природен парк „Сините камъни“.
И тази година участниците трябва да изкачат разстоянието от началото до края на „Хайдушката пътека“, носейки тежестта без чужда помощ и помощни средства. На Слънчева поляна, Карандила, следват юнашки игри - борба, хвърляне на грамаден камък, хвърляне на нож по мишена и хайдушка трапеза за всички участници.

Събиране, инструктаж и стартът за участниците в изкачването с мях с вино ще бъде даден в 9 ч., в началото на „Хайдушката пътека“. На същото място, малко по-рано, от 8.45 ч., ще бъде даден стартът за желаещите да се включат в поставянето на рекорд за най-бързо изкачване на „Хайдушката пътека“.
Организатори са Фондация „Стария бряст“ и Община Сливен.