kolo_obik_bg_sl_23БФ по колоездене в България очаква следващото издание на Международната колоездачна обиколка да осъществи мащабен проект и тогава Сливен и неговата природа ще бъдат показани в цялата им красота, заяви председателят на Управителния съвет на федерацията Драгомир Кузов в Сливен.
Става дума за проекта на ФКБ Международната обиколка да бъде излъчвана по един от най-големите спортни канали в Европа. Така зрители от 50 държави ще имат възможност да се насладят онлайн на кадри, включително и от въздуха, от красивия град и живописните планински райони, през които минава трасето на престижната надпревара.  
"Това е възможност не само за състезанието, но и за нас, за страната и града ни, защото ще бъдат популяризирани чудесните ни забележителности“, коментира кметът Стефан Радев.

Сливен е първият град, който през 2019 година подкрепи възстановяването на обиколката – най-голямото и традиционно състезание с международно участие, допълни Радев. Сред приоритетите на общината е развитието на спорта, включително и на колоезденето. Инвестициите в спорта и местните клубове продължават. Сред тях е възстановяването на градския колодрум, чийто проект е вече готов.

Участниците в обиколката потеглиха днес от центъра на Сливен към последния финален етап.
Стартът даде кметът Радев. За първи път в историята на обиколката тя ще приключи в Шумен. Трасето включваше 12-километрово изкачване на Карандила, Котленския проход и спринт в района на Котел.

Шестдневната Международна обиколка на България тази година е юбилейна. 70-тото й издание започна в София с над 120 участници от 28 държави, представители на 21 клуба.  Общата дължина на етапите е над 700 км.