bobi_mihajlovПрезидентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов обяви, че подава оставка след дългоочаквано заседание на Изпълнителния комитет. Това се случва две седмици след протеста в София, на който полицията и футболни фенове се сблъскаха по време на мача на националния отбор на страната срещу Унгария и предизвикаха хаос в центъра на столицата. Сблъсъкът стана също така нарицателно за безпредметно полицейско насилие, както и поредният епизод, в който футболът в страната се използва като политически инструмент от партиите в парламента.

Tова е втората оставка на Михайлов по време на 18-годишното му управление като шеф на българския футбол.

„Тук ми изглежда по-нормално да говорим, отколкото през последните няколко дни. Въпреки краткото време изпълнихме стратегии за устойчивото развитие на българския футбол. Да, националният отбор не се представи на ниво. Всичко останало, което е зависело от мен и БФС, е изпълнено. Изградихме система за развитие на таланти, подобрихме първенствата под шапката на БФС, вършехме всичко в полза на клубовете. Написахме анекс с телевизионните права. Продължихме инвестиции в инфраструктурни проекти", каза той.

"Както обещах, организационната структура на БФС бе подобрена. Щяхме да направим повече, ако не се бяхме превърнали в отдушник на българското първенство. Нито един клуб не ми е поискал оставката, а мен ме избират клубовете. Президентът се избира от футболните делегати, футболът е за феновете, но футболните делегати избират президента. Пожелавам на журналистите да не се месят в работите на следващия президент“, заяви Борислав Михайлов.

За да се избере нов президент, трябва да се организира конгрес. като бе споменато, че дата още няма и такава ще бъде фиксирана в началото на декември...