670889847c2ccb67ecc565d8cf6af8fdБожидар Саръбоюков и Пламена Миткова получиха отличията си за "Атлет и атлетка на България" за 2023 година. Двамата бяха наградени си на церемония в столичен хотел, като получиха призовете си от зам.-министъра на младежта и спорта Даниела Дашева и президента на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев.

През миналата година 19-годишният Саръбоюков подобри на няколко пъти националния рекорд на България в скока на дължина, след като направи пет опита от над осем метра. Най-забележителното му постижение бе на европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим, където постигна 8,22 метра, които го оставиха със сребърен медал. Преди това той бе записал и четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул, където записа 7,97 метра.

19-годишната Миткова направи дебюта си при жените на голямо състезание през 2023 година с участие в скока на дължина на европейското първенство в зала в началото на годината. На шампионата в Йерусалим тя завоюва сребърен медал. През май месец на турнира в София "Нови звезди" пловдивчанката направи лично постижение от 6,54 метра.

По време на церемонията бяха отличени и треньорите на двамата победители - Димитър Карамфилов на Саръбоюков, както и Ивайло Русенов на Миткова.

Останалите наградени по време на церемонията бяха медалистите от Европейското първенство за юноши и девойки Лъчезар Вълчев и Европейския младежки олимпийски фестивал Радина Величкова и Ирен Саръбоюкова. Награди получиха и Деян Димитров и Мария Караиванова, които триумфираха във финалите на веригата "А1 Атлетика за младежи".

Българската федерация по лека атлетика представи новото си лого по повод 100-годишнината на Царицата на спортовете в България