Kolodr_proekt_predtsavyaПроектът за ревитализация на Колодрума в Сливен, за който има одобрено финансиране, бе представен днес от проектантите арх. Биляна Белчева и арх. Камелия Методиева. Сред гостите на събитието бяха председателят на Управителния съвет на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов и Джозеф Сметс - председател на пистовата комисия на Европейската колоездачна федерация и дългогодишен изпълнителен директор на Белгийската федерация по колоездене.

Чрез ревитализация се предвижда да се вдъхне нов живот на „градското бижу“, както го нарекоха авторите на проекта, определяйки го  към настоящия момент като развалина.

Преустройството предвижда модернизиране на Колодрума в мултифункционално спортно и културно съоръжение.

Достигайки до категория 3 в изискванията на Международната колоездачна асоциация, съоръжението ще може да бъде домакин на национални и международни състезания. Ще осигури професионални тренировки по пистово колоездене  За реновацията на пистата е избрана настилка от термо дърво…В центъра на съоръжението е предвидена тренировъчна зона и за други спортове.

Значима е и възможността за провеждане на събития на открито – концерти, фестивали, лятно кино…

Предвиждат се козирки, покрити с фотоволтаични панели, осигуряващи необходимата електроенергия за съоръжението…
Пистата е с олимпийски размери и наклони с добро конструктивно състояние.

Предвидени са 1400 седящи места, включително и за хора в неравностойно положение.
Помислено е и за паркирането на автомобили, което ще се осъществява в съседен имот, собственост на Общината…

Чуйте в аудиото още от проектантите на https://darik.bg/predstaviha-novia-oblik-na-kolodruma-v-sliven-

Според кмета Стефан Радев притеснение буди настилката на писта и заяви предложение за евентуална промяна, визирайки спортните съоръжения в Белгия…

Чуйте в аудиото на https://darik.bg/predstaviha-novia-oblik-na-kolodruma-v-sliven-

Драгомир Кузов сподели, че отдавна е запознат с този проект, като в началото е бил скептичен, но към момента е удовлетворен от това, което се представя. Той поздрави екипа, който е направил обстойни проучвания, относно изискванията на Световната федерация по колоездене. Спазени са всички нормативи, за да могат да се провеждат състезания от всякакъв ранг.
Той заяви, че поема ангажимент, като представител на Европейската федерация по колоездене, да предложи Сливен да бъде домакин на Европейско първенство.

Чуйте в аудиото на https://darik.bg/predstaviha-novia-oblik-na-kolodruma-v-sliven-